Afkoop pensioen eigen beheer bij wonen BelgiŽ


Ten tijde van het schrijven van dit stukje is het december 2017. De laatste maand waarin pensioen in eigen beheer kan worden afgekocht met een korting van 34,5%. In 2018 daalt de korting naar 25% en in 2019 naar 19,5%.

Bij pensioenafkoop zal in eerst instantie Nederland belasting heffen over de afkoop. BelgiŽ heft echter ook, indien niet geheven is in Nederland. En dat is voor een deel het geval, namelijk over het deel van de korting.

Daardoor lijkt het voor de in BelgiŽ wonende directeur-grootaandeelhouder niet gunstig om het pensioen in eigen beheer af te kopen.

In juni 2017 hebben de Nederlandse en Belgische ministeries samen gezeten om tot een oplossing te komen.
Daaruit is voortgekomen dat voor het einde van het jaar er duidelijkheid zou komen. Die duidelijkheid is er echter nog niet.
Het is echter, naar onze mening, BelgiŽ niet aan te rekenen dat de duidelijkheid nog niet is gegeven.
Nederland voerde iets in zonder na te denken aan buitenland situaties. Anders hadden ze gekozen voor een speciaal tarief i.p.v een korting op basis afkoop. Vergeet ook niet dat BelgiŽ heffingsrecht verliest aan Nederland in veel gevallen. Lijkt me dus logisch dat BelgiŽ geen haast heeft.

Update: Op 22 december 2017 is er vanuit BelgiŽ toch nog een antwoord gekomen. Het afkopen van een pensioen eigen beheer met korting zal tot gevolg hebben dat BelgiŽ gaat heffen over de verleende korting door Nederland. Dit blijkt uit de Circulaire 2017 / C / 87.

Klik hier voor de circulaire:Circulaire 2017 / C / 87

Heeft u vragen, mail ons op info@rwings.com of bel naar 045-2010017

Nieuws

Nieuwsberichten

Voorwaarden

Van toepassing op onze diensten en deze site
  • Disclaimer