Inkomensgat grensarbeidersIn BelgiŽ wonende mensen die in Nederland werken en werkloos worden voordat de Nederlandse AOW ingaat, maar na de 65-jarige verjaardag, vallen in een inkomensgat, dat niet voorzien is.
Overigens kan dat niet alleen gebeuren bij mensen wonende in BelgiŽ, maar ook in andere landen. Dit komt door het ophogen van de AOW-leeftijd in Nederland, zonder enige afstemming met buurlanden. Daarover is onlangs in de pers ook geschreven naar aanleiding van een artikel van de Nationale ombudsman.

De Belgische werkloosheidsuitkering eindigt op 65-jarige leeftijd. Dit sluit aan bij de Belgische sociale zekerheid en pensioenleeftijd.
De in Nederland werkende grensarbeider moet bij volledige werkloosheid een uitkering aanvragen in het woonland. Vanaf de 65e verjaardag eindigt de Belgische werkloosheidsuitkering, maar de pensioenuitkering uit Nederland komt pas later. De AOW gaat vanaf 2018 in op 66-jarige leeftijd en vanaf 2021 op 67-jarige leeftijd. Dat betekent dus 1 of 2 jaar zonder inkomen.
Een gedeeltelijke oplossing zou misschien kunnen zijn om deeltijd-werkloos te worden, dus minder te gaan werken. In dat geval zou voor het verlies aan arbeidsuren Nederlandse WW kunnen worden aangevraagd.

Voor het overige moeten we afwachten of Nederland of BelgiŽ het probleem gaan oplossen.
Zie het artikel van de nationale ombudsman


Heeft u vragen, mail ons op info@rwings.com of bel naar 045-2010017

Nieuws

Nieuwsberichten

Voorwaarden

Van toepassing op onze diensten en deze site