Handgift: Belastingvrij schenken


Voor Nederlanders die in BelgiŽ wonen, kan het aantrekkelijk zijn om schenkingen te doen. De Nederlandse belastingdienst blijft u gedurende 10 jaar na emigratie volgen en eventueel belasten voor erf- en schenkbelasting.
Voor mensen die langer dan 10 jaar geleden zijn geŽmigreerd, is alleen het Belgische registratie- en successierecht van toepassing.

In de Belgische regelgeving zijn er mogelijkheden om onbelast te schenken aan kinderen. Een bekende vorm is het doen van een handgift.
Bij de handgift wordt een echt ďdingĒ (geen onroerend goed) of een geldbedrag geschonken. Om de schenking van geld goed vast te leggen is het belangrijk dit bij een notaris te doen. Alleen dan ligt het bedrag, tijdstip en de verkrijger van de schenking onweerlegbaar vast. De schenking vastleggen bij een Belgische notaris kost normaal 3% registratierecht. Om deze heffing te voorkomen kan men het beste bij een Nederlandse notaris langsgaan. De Nederlandse notaris heeft geen registratieplicht voor de Belgische belastingen. Zodoende wordt er belastingvrij geschonken wanneer u meer dan 10 jaar geleden geŽmigreerd bent.

Houd dan wel rekening met het volgende.
De schenking moet onherroepelijk zijn en er mag geen schenking tegen schuldigerkenning plaatsvinden.
Tevens wordt de schenking als belastingvrije handgift bij overlijden binnen 3 jaar na de schenkingsdatum alsnog in de nalatenschap belast. Dit laatste kan worden voorkomen door de schenking in BelgiŽ te registeren en 3% registratierecht te betalen.

Heeft u vragen, mail ons op info@rwings.com of bel naar 045-2010017

Nieuws

Nieuwsberichten

Voorwaarden

Van toepassing op onze diensten en deze site