Huizenprijzen België en Duitsland


De huizenprijzen in Nederland zijn in 2012 met 6,3% gedaald. Daarmee doet Nederland het veel slechter dan buurlanden Duitsland (+2,7%) en België (+4,0%). Over een periode van vijf jaar staat Nederland 10% in de min, terwijl Belgische huizen in die periode 15% duurder zijn geworden; in Duitsland zijn de prijzen sinds 2007 met 9% gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van Calcasa, gespecialiseerd in statistische analyse en waardering van onroerend goed. Volgens het bedrijf stijgen de huizenprijzen vooral in de Duitse steden, door lage bouwactiviteit en een toename van het aantal huishoudens. Die laatste factor speelt ook in België een rol, naast de lage rente. Scherpere hypotheekregels zouden daar echter roet in het eten kunnen gooien.

In 2012 spande Spanje de kroon op het gebied van dalende huizenprijzen: woningen werden daar 9,3% goedkoper. Over vijf jaar gemeten zijn de prijzen met ruim 24% gekelderd. Tussen 1996 en 2007 zijn de Spaanse huizenprijzen bijna verdubbeld door onder meer de lage hypotheekrente. "Door de economische crisis werd de overproductie aan woningen niet meer verkocht met dalende prijzen tot gevolg."

In Groot-Brittannië bleef de afname beperkt tot 0,9%, al hebben de huizen over de laatste vijf jaar meer dan 11% aan waarde verloren.

In Frankrijk is een woning vorig jaar gemiddeld 1,3% minder waard geworden; gemeten sinds 2007 resteert echter alsnog een waardestijging van 2,7%.

In 2015 verwacht men in België een daling van de huizenprijzen. Volgens economen van de KU Leuven zullen de prijzen van de huizen kelderen met ongeveer 5 à 10 procent. Dat komt vooral doordat de woonbonus vanaf 1 januari 2015 vermindert: wie dan geld leent voor een huis, zal minder van de belastingen kunnen aftrekken.

Heeft u vragen, mail ons op info@rwings.com of bel naar 045-2010017

Nieuws

Nieuwsberichten

Inloggen administratie

Via onderstaande link

Voorwaarden

Van toepassing op onze diensten en deze site