Ik word binnenkort werkloos. Wat zijn de gevolgen bij wonen in BelgiŽ?


Een veel gestelde vraag van een cliŽnt:

Ik woon in BelgiŽ. Deze maand is mijn laatste maand dat ik werkzaam ben bij mijn Nederlandse werkgever. Momenteel ziet het er niet naar uit dat ik aansluitend een nieuwe baan heb.
Nu vroeg ik mij het volgende af: wat zijn de gevolgen van de werkloosheid?

Antwoord:

Als u werkloos wordt zult u zich in het woonland BelgiŽ moeten melden voor de Belgische WW (DOP). Ook al is er in Nederland premie betaald voor de Nederlandse WW, toch bent u aangewezen op de uitkering uit uw woonland.
De reden daarvan is, dat de kans op werk in de buurt van uw woonplaats (het "centrum van uw sociale leven") groter is dan werk zoeken over de grens in Nederland. Althans zo wordt er gedacht.

De Belgische WW is lager dan de Nederlandse, maar wordt meestal wel langer uitbetaald. Informatie is hier te vinden RVA .
(Voor Duitse WW, kunt u terecht op Arbeitsagentur)

U moet er ook rekening mee houden dat u sociaal niet meer verzekerd bent in Nederland vanaf het moment dat u Belgische WW ontvangt. Dus u bouwt geen Nederlandse AOW meer op voor zolang u niet meer in Nederland verzekerd bent.
Het reeds opgebouwde recht aan AOW blijft behouden. U heeft de mogelijkheid om vrijwillig de Nederlandse AOW voort te zetten. Daarvoor moet u wel premies betalen en zich tijdig melden bij de SVB. †

Overigens bouwt u wel recht op rustpensioen op in BelgiŽ als u in BelgiŽ WW krijgt. Door dit recht op rustpensioen, kan het later een voordeel zijn bij pensionering omdat u dan geen Nederlandse premies aan CVZ (college voor zorgverzekeringen) hoeft te betalen.
De vraag is echter of tegen de tijd dat u met pensioen gaat, de regels niet gewijzigd zijn.

Ook fiscaal wijzigt er nogal wat.
De Belgische uitkering is belast in het woonland. In Nederland is er dan geen belast inkomen meer. Daardoor kan het zijn dat de aftrek van hypotheekrente in Nederland komt te vervallen.

Als er een partner is met Nederlands inkomen, dan zou de aftrek naar de partner kunnen worden "geschoven", maar dan moet u wel beide "opteren voor behandeling als binnenlands belastingplichtige".

Als dat niet mogelijk is, denk er dan aan om de voorlopige maandelijkse teruggave van belastingen uit Nederland stop te zetten. Tevens kan het recht op toeslagen en kinderbijslag uit Nederland vervallen. Allemaal erg vervelend als er niet bij wordt stilgestaan dat er bedragen terugbetaald moeten worden.

Let op: vanaf 2015 is er een nieuwe regeling in Nederland, waardoor het "opteren" niet meer mogelijk is. Zie daarvoor ook 10 voorbeelden van vervallen mogelijkheid opteren

Heeft u vragen, mail ons op info@rwings.com of bel naar 045-2010017

Nieuws

Nieuwsberichten

Voorwaarden

Van toepassing op onze diensten en deze site