Redenen om te schenken aan kinderen als u in BelgiŽ woontIn BelgiŽ is de schenk- en erfbelasting een gewestelijke aangelegenheid. Het is dus relevant of u in Vlaanderen, Brussel of WalloniŽ woont, om te bepalen hoe de belastingheffing verloopt.

Bij wonen in Vlaanderen gelden de Vlaamse regels. Er is ook een aparte Vlaamse belastingdienst. In Vlaanderen is schenken van vermogen vele malen gunstiger dan het vermogen pas bij overlijden laten vererven. De erfbelasting bedraagt in Vlaanderen bij vererving aan kinderen, kleinkinderen of echtgenoten/partners:

Erfenis/nalatenschap vanaf:

Tot en met:

Tarief:

0

50.000

3%

50.000,01

250.000

9%

250.000,01

-

27%Bij erfenissen die toekomen aan broers, zussen loopt het tarief op van minimaal 30% tot maximaal 65% en bij andere erfgenamen van 45% tot 65%. Dat kan dus catastrofale gevolgen hebben voor het familievermogen.

De tarieven van 9% en 27% zijn door schenkingen te voorkomen. Soms is ook het tarief van 3% te voorkomen en kan schenken volledig belastingvrij.

Bij schenkingen die voor een Belgische notaris gebeuren of waarvan registratie is aangegeven, zijn de tarieven 3% (bij schenkingen aan kinderen, kleinkinderen en echtgenoten/partners) of 7% (bij schenkingen aan broers, zussen, neven, nichten). Deze tarieven gelden voor de gehele schenking voor zover deze geen onroerend goed betreffen. Een schenking doen vlak voor overlijden van bijvoorbeeld Ä 1 miljoen kan dus Ä 192.000 belastingen besparen.

Er zijn 5 veel voorkomende vormen van schenkingen in BelgiŽ:
1. via een Belgische notaris schenkingsakte
2. via een Nederlandse notaris schenkingsakte
3. handgift: contant geld, kunst
4. bankgift: geldsommen, effecten
5. zelf laten registreren van de schenking

Alleen in gevallen 1 en 5 is de 3% of 7% registratierecht verschuldigd. In geval 5 kan een handgift of bankgift alsnog worden geregistreerd. Dat kan gunstig zijn omdat bij de gevallen 2, 3 en 4 er namelijk een voorwaarde geldt dat de schenker nog ten minste 3 jaar in leven moet blijven. Als niet aan die voorwaarde wordt voldaan, dan valt het geschonkene alsnog in de nalatenschap en is alsnog het hoge tarief van de erfbelasting verschuldigd.

Zie ook: handgift

Zie ook: Schenking notariŽel? Nieuwe Vlaamse regels vanaf 1 juni 2016

Zie ook: Schenking bij wonen in BelgiŽ aan kinderen (in Nederland)

Heeft u vragen, mail ons op info@rwings.com of bel naar 045-2010017

Voorwaarden

Van toepassing op onze diensten en deze site