Schenking bij wonen in BelgiŽ aan kinderen (in Nederland)Stel u woont in BelgiŽ en wilt een schenking doen aan kinderen in Nederland.

De schenking is belast in het land waar het vermogen van afkomstig is. Bij schenking van geld, roerende goederen, effecten zijn dus de Belgische belastingen van toepassing. U moet wel meer dan 10 jaar Nederland verlaten hebben.
Zie ook: Redenen om te schenken aan kinderen als u in BelgiŽ woont

De kinderen in Nederland betalen geen Nederlandse schenkbelasting of inkomstenbelasting over de schenking. Wel groeit het box 3 vermogen. Op 1 januari van het jaar na de schenking zal het vermogen dat groter zijn, waardoor mogelijk in box 3 belastingen verschuldigd zijn.

Bij schenking van aandelen in een eigen BV, ontstaat er box 2 vermogen. Over toekomstige waardestijgingen zijn de kinderen dan in Nederland box 2 heffing verschuldigd (25%).

Bij schenking van onroerend goed, is het van belang waar het onroerend goed is gelegen. Bij Nederlands onroerend goed, zal er overdrachtsbelasting verschuldigd zijn van 2% voor woningen of 6% voor overig onroerend goed.

Bij schenking van Vlaams onroerend goed, zal er altijd een Belgische notaris aan te pas komen. Er is dan altijd Vlaamse schenkbelasting van toepassing volgende de tarieven voor onroerende goederen. Deze bedragen 3% tot 27% (voor bedragen vanaf Ä 450.000 per begiftigde).

Zie ook: handgift

Zie ook: Schenking notariŽel? Nieuwe Vlaamse regels vanaf 1 juni 2016Heeft u vragen, mail ons op info@rwings.com of bel naar 045-2010017

Voorwaarden

Van toepassing op onze diensten en deze site